Owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce zapiekane pod kruszonką

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • filiżanka płatków owsianych
  • 1/2 filiżanki płatków jaglanych
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Nieobrane jabłka i gruszki przetnij horyzontalnie na 2 - cm plastry, a następnie usuń ze środków gniazda nasienne. Połącz ze sobą płatki owsiane i jaglane i zalej wodą, odstaw na 30-60 minut lub do momentu aż płatki owsiane zmiękną. Odciśnij płatki, usuwając nadmiar wody i przełóż do miski z mielonym cynamonem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, przełóż na deskę i przesiekaj nożem jak najdrobniej. Przełóż plastry owoców na blachę z papierem do pieczenia. Gotową posypkę rozłóż równomiernie na wszystkie plastry. Wstaw owoce do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza, piecz aż owoce zmiękną i posypka stanie się chrupka.

Przeczytaj także:
Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – dzień 2
Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – dzień 4

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni