Szpinak z rukolą z komosą ryżową, żurawiną, twarogiem i sosem majerankowo-cytrynowym

Szpinak z rukolą z komosą ryżową, żurawiną (…)

Składniki

  • 50g komosy ryżowej
  • 100g szpinaku
  • 3 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki chudego twarogu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1/6 łyżeczki czerwonej pasty curry
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie. W misce połącz pastę curry z listkami majeranku i olejem z pestek winogron. Do miski dodaj szpinak, rukolę, przemieszaj dokładnie i wyłóż zieleninę na talerz. Ułóż na talerzu rukolę i szpinak, a na wierzch posyp chudy twaróg oraz rozsyp komosę ryżową jak i żurawinę.

Sprawdź: Dna moczanowa (podagra) – dieta

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni