Mus jabłkowy z tymiankiem, miętą i sokiem z cytryny

Mus jabłkowy z tymiankiem, miętą i sokiem (…)

Składniki

  • 3 słodkie jabłka
  • 2 gałązki tymianku
  • 8 listków mięty
  • sok z 1/2 cytryny
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wraz ze skórką). Przełóż jabłka do rondelka i zacznij podgrzewać. Dodaj od razu listki tymianku i mieszaj jabłka, co jakiś czas, aby nie przywarły do dna naczynia. Jabłka, gdy puszczą sok, duś na małym ogniu, aż całkowicie rozpadną się. Gotowe jabłka przetrzyj przez gęste sito. Skórkę oraz tymianek można ponownie dodać do jabłek. Dopraw jabłka sokiem z cytryny i dodaj drobno posiekane listki mięty. Przykryj mus folią spożywczą i odstaw na godzinę. W upalne dni serwuj mus prosto z lodówki lub o pokojowej temperaturze.

Przeczytaj także:
Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – dzień 1
Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – dzień 3

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni