Muszelki nadziewane pieczonym bakłażanem, kaparami i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

Muszelki nadziewane pieczonym bakłażanem (…)

Składniki

  • 70g dużych muszelek makaronowych
  • 1/2 bakłażana
  • 3 łyżki kaparów
  • 6 suszonych pomidorów
  • 100g przecieru pomidorowego
  • łyżeczka suszonego oregano
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Makaronowe muszelki ugotuj, odcedź, przepłucz zimną wodą i rozłóż makaron tak aby nie sklejał się ze sobą. W rondelku zagotuj przecier pomidorowy z oregano, dodaj drobno posiekane pomidory suszone oraz drobno posiekanego bakłażana. Gotuj wszystko aż bakłażan zmięknie, po czym dodaj kapary i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw sos szczyptą soli i zredukuj go na gęstą pastę. Poszczególne muszelki nadziewaj przygotowanym sosem. Muszelki przełóż na półmisek i serwuj od razu.

Przeczytaj także: Dieta niskopurynowa – zasady, zalecane produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni