Sałatka z brązowego ryżu z kurczakiem, białej rzepy i pomidorów cherry

Sałatka z brązowego ryżu z kurczakiem, białej rzepy (…)

Składniki

  • 70g piersi z kurczaka
  • 70g brązowego ryżu
  • 60g białej rzepy
  • 8 żółtych pomidorków cherry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój na drobną kostkę i przesmaż delikatnie na oleju na zloty kolor, dopraw szczyptą soli. Ryż i kurczaka odstaw do wystudzenia w pokojowej temperaturze. Białą rzepę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki przesiekaj drobno. Pomidorki cherry pokrój w talarki. Wszystkie produkty przełóż do miski, dodaj sok z cytryny oraz oliwę i przemieszaj dokładnie. Gotową sałatkę przełóż do osobnego naczynia, udekoruj listkami natki pietruszki.

Dowiedz się więcej: Dieta niskopurynowa – zasady, zalecane produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni