Sałatka z rigatoni z otrębami żytnimi z pieczoną cukinią i orzechami włoskimi, oliwą i pomarańczą

Sałatka z rigatoni z otrębami żytnimi z pieczoną (…)

Składniki

  • 70g razowego makaronu rigatoni
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 1/2 cukinii
  • 60g orzechów włoskich
  • 1 średnia pomarańcza
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaron przepłucz przez chwilę pod zimną wodą. Lekko ciepły makaron przełóż do garnka, w którym się gotował i dodaj otręby żytnie. Mieszaj energicznie makaron, aby otręby równomiernie przyczepiły się do niego. Cukinię przekrój najpierw wzdłuż na 3 części, a następnie na kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim kawałki cukinii. Cukinię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok cukinii ułóż orzechy włoskie w całości. Piecz wszystko w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut. Orzechy po wystudzeniu pokrój z grubsza na mniejsze części. Pomarańczę wyfiletuj i pokrój na 3 części. Do dużej miski przełóż makaron, na górę cukinię, cząstki pomarańczy. Polej wszystko oliwą i oprósz orzechami włoskimi.

Przeczytaj też: Jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej?

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni