
Składniki
- 70g razowego makaronu rigatoni
- 1 łyżka otrębów żytnich
- 1/2 cukinii
- 60g orzechów włoskich
- 1 średnia pomarańcza
- 5 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaron przepłucz przez chwilę pod zimną wodą. Lekko ciepły makaron przełóż do garnka, w którym się gotował i dodaj otręby żytnie. Mieszaj energicznie makaron, aby otręby równomiernie przyczepiły się do niego. Cukinię przekrój najpierw wzdłuż na 3 części, a następnie na kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim kawałki cukinii. Cukinię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok cukinii ułóż orzechy włoskie w całości. Piecz wszystko w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut. Orzechy po wystudzeniu pokrój z grubsza na mniejsze części. Pomarańczę wyfiletuj i pokrój na 3 części. Do dużej miski przełóż makaron, na górę cukinię, cząstki pomarańczy. Polej wszystko oliwą i oprósz orzechami włoskimi.
Przeczytaj też: Jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej?
Pobierz PDF