Makaron razowy z sosem pomidorowym i pesto z selera naciowego

Makaron razowy z sosem pomidorowym i pesto z selera (…)

Składniki

  • 70g makaronu razowego penne
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 5 pomidorów suszonych
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka listków bazylii
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Zagotuj w rondlu pomidory z puszki, gotuj aż sos zgęstnieje, dodaj posiekane drobno pomidory suszone, dopraw na koniec ewentualnie solą i pieprzem. Seler naciowy obierz z podłużnych włókien, pokrój go na drobną kostkę i przełóż do naczynia do blendowania. Dodaj drobno posiekane orzechy włoskie oraz oliwę i zblenduj na gładką masę. Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż do rondelka z ciepłym sosem pomidorowym. Wymieszaj dokładnie i przełóż makaron na głęboki talerz. Małą łyżeczką skrop makaron przygotowanym pesto i udekoruj porwaną w dłoniach świeżą bazylią.

Czytaj też: Dna moczanowa – leczenie ziołami

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni