
Składniki
- 70g makaronu razowego penne
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 5 pomidorów suszonych
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 mała łodyga selera naciowego
- 4 łyżki oliwy
- kilka listków bazylii
Przygotowanie
Zagotuj w rondlu pomidory z puszki, gotuj aż sos zgęstnieje, dodaj posiekane drobno pomidory suszone, dopraw na koniec ewentualnie solą i pieprzem. Seler naciowy obierz z podłużnych włókien, pokrój go na drobną kostkę i przełóż do naczynia do blendowania. Dodaj drobno posiekane orzechy włoskie oraz oliwę i zblenduj na gładką masę. Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż do rondelka z ciepłym sosem pomidorowym. Wymieszaj dokładnie i przełóż makaron na głęboki talerz. Małą łyżeczką skrop makaron przygotowanym pesto i udekoruj porwaną w dłoniach świeżą bazylią.
Czytaj też: Dna moczanowa – leczenie ziołami
Pobierz PDF