Mini sałata rzymska z pieczonym bakłażanem, pomidorami suszonymi i zielonymi oliwkami

Mini sałata rzymska z pieczonym bakłażanem (…)

Składniki

  • 2 główki mini sałaty rzymskiej
  • 200g bakłażana
  • 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie ziołowej
  • 1 szklanka oliwek (pół na pół zielonych i czarnych)
  • 6 liści świeżej bazylii
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Bakłażana pokrój na średniej grubości kostkę i upiecz w piekarniku (180 stopni Celsjusza, 15 minut). Przestudź bakłażana po upieczeniu. Pomidory przesiekaj na mniejsze części, zachowując kilka łyżek oleju. oliwki pokrój na połówki. W misce wymieszaj wszystkie składniki - bakłażana, pomidory i oliwki z kilkoma łyżkami oleju z pomidorów. Sałatę podziel na pojedyncze liście i każdy z liści wypełnij do polowy farszem z miski. Posyp gotową sałatę posiekaną w cienkie paseczki bazylią.

Przeczytaj także: Dna moczanowa – leczenie

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni