Zawijana cukinia z warzywami i oliwą koperkową z czosnkiem

Zawijana cukinia z warzywami i oliwą koperkową (…)

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 mała marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ogórek
  • 1 mały pęczek koperku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową i podgrzej z obu stron, aby zmiękła. Marchew i ogórek obierz, potnij na cienkie plasterki, a potem na zapałki o długości większej niż szerokość plastrów cukinii. Seler naciowy potnij także na podobne słupki jak marchew i ogórka. Koperek przesiekaj drobno i połącz w misce razem z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż plaster cukinii na deskę i połóż po kilka "patyczków" warzywnych - marchwi, ogórka i selera (warzywa ułóż tak, aby po zwinięciu cukinii w roladkę można było ją postawić na zielonej skórce). Zawiń wszystkie plastry cukinii z warzywami i postaw pionowo, a od góry wlej trochę oliwy koperkowo-czosnkowej.

Przeczytaj też: Dna moczanowa – leczenie ziołami

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni