Ziołowe kuleczki z ryżu brązowego z płatkami jaglanymi

Ziołowe kuleczki z ryżu brązowego z płatkami jaglanymi

Składniki

  • 100g ryżu brązowego
  • po 1 gałązce świeżego majeranku, tymianku, rozmarynu i lubczyku
  • 50g płatków jaglanych błyskawicznych
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie). 2/3 ryżu wyciągnij z rondla po ugotowaniu. Pozostałą część rozgotuj, dolewając odrobinę wody. Gdy ryż zacznie rozpadać się, przełóż go do wysokiego pojemnika, ostudź i zmiksuj blenderem na pulpę. Wszystkie zioła bardzo drobno posiekaj. Płatki jaglane przełóż do moździerza i rozdrobnij na grubość ziaren piasku i przesyp do głębokiego talerza. W misce połącz ugotowany ryż, pulpę z ryżu oraz wszystkie zioła i wyrób wszystko na jednolitą masę. Z masy uformuj w dłoniach kuleczki o średnicy 2 cm (kuleczki powinny być wilgotne z zewnątrz). Wszystkie kuleczki przełóż do miski z posypką z płatków jaglanych i obtocz je dokładnie. Nadmiar posypki zrzuć, a gotowe kuleczki ułóż na talerzu do serwowania.

Czytaj też: Dna moczanowa – leczenie ziołami

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni