Zupa z selera, ziemniaka i oregano

Zupa z selera, ziemniaka i oregano

Składniki

  • 250g korzenia selera
  • 100g ziemniaków
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • łyżka świeżego oregano
  • 150ml wywaru warzywnego
  • łyżka startego ogórka kiszonego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Korzeń selera i ziemniaki obierz i pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Warzywa przełóż do garnka i zalej i bulionem warzywnym. Zagotuj wszystko i czekaj aż warzywa zmiękną. Połowę warzyw wyciągnij łyżką cedzakową, a drugą połowę zmiksuj na krem. Dodaj następnie do zupy świeże listki oregano i zagotuj zupę ponownie, dodając po chwili wyciągnięte wcześniej warzywa. Zupę przelej do talerza i rozłóż pojedyncze wiórki startego ogórka kiszonego na wierzchu.

Dowiedz się więcej: Dieta niskopurynowa – zasady, dozwolone produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni