Grzanki z jajkiem na miękko, szczypiorkiem, oliwkami i olejem lnianym

Grzanki z jajkiem na miękko, szczypiorkiem (…)

Składniki

  • 2 kromki chleba razowego z ziarnami i otrębami
  • 2 jajka "zerówki" lub "jedynki"
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 8 oliwek zielonych
  • pieprz czarny
  • sól w płatkach
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Jajka włóż powoli na łyżce do gotującej się, mocno osolonej, wody. Po ok. 3 minutach wyciągnij jajka i zahartuj w zimnej wodzie. Szczypiorek posiekaj drobno i odłóż. Oliwki posiekaj także na drobną kostkę i wymieszaj w osobnej miseczce z olejem lnianym. Kromki chleba podpiecz w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Czosnek obierz i nakrój go do 1/3 długości w drobną kratkę, przypominająca pędzelek. Chrupiące i ciepłe kromki chleba natrzyj z jednej strony czosnkiem, połóż jajko pokrojone w plasterki, tak aby żółtko delikatnie rozlewało się po pieczywie. Posyp tosty szczypiorkiem, oliwkami z olejem i dopraw na koniec czarnym pieprzem i płatkami soli.

Czytaj też: Dieta niskopurynowa – zasady, zalecane produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni