Jaglanka z pomidorkami koktajlowymi, orzechami laskowymi, grejpfrutem

Jaglanka z pomidorkami koktajlowymi (…)

Składniki

  • 50g kaszy jaglanej
  • 50g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 50g orzechów laskowych
  • 40g grejpfruta
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól do smaku
  • łyżka płynnego miodu opcjonalnie
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Pokrój pomidorki na ćwiartki. Kaszę opłucz pod zimną wodą. Gdy woda przestanie być mętna, kasza będzie gotowa do dalszej obróbki. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ugotuj kaszę w delikatnie posolonej wodzie. Na ostatnie 5 minut gotowania kaszy, dodaj pomidorki koktajlowe oraz olej słonecznikowy. W tym czasie rozgnieć orzechy laskowe na spore kawałki, a grejpfruta pokrój najdrobniej jak potrafisz. Kaszę z pomidorami przełóż do głębokiej miski, rozsyp dookoła grejpfruta i posyp całość orzechami laskowymi. Gotową jaglankę można ewentualnie dosłodzić, polewając wszystko cienkim strumieniem miodu.

Dowiedz się więcej: Jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej?

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni