Płatki orkiszowe z malinami, borówkami, awokado i sosem bazyliowym

Płatki orkiszowe z malinami, borówkami, awokado (…)

Składniki

  • 70g płatków orkiszowych
  • 50g malin
  • 50g borówek lub jagód
  • 1/2 awokado
  • 8 liści bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4-6 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • sól do smaku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Zagotuj wodę w rondelku, dodaj szczyptę soli oraz płatki orkiszowe. Gotuj płatki zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub do momentu aż staną się miękkie, ale zachowają swą jędrność. Liście bazylii pokrój jak najdrobniej i przełóż do moździerza. Dolej odrobinę soku z cytryny i wyrób na gładką masę. Do gotowej masy dolej pozostałą część soku z cytryny. Olej lniany dolewaj stopniowo, stale mieszając, do uzyskania gładkiego sosu. Maliny i borówki przekrój na połówki. Awokado pokrój w kostkę i przełóż do dużej miseczki, a następnie dolej gotowy sos bazyliowy i delikatnie przemieszaj całość. Na głęboki talerz lub miskę wyłóż ugotowane płatki orkiszowe, dodaj maliny i borówki oraz awokado. Jeśli po awokado pozostanie w misce sos, dodajemy go do naszej potrawy.

Czytaj też: Dna moczanowa – podagra – dieta

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni