
Składniki
- 1 marchew,
- 1 korzeń selera,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 3 liście kapusty włoskiej,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 4 ziarna pieprzu,
- 50g kaszy jaglanej,
- 2 jajka "zerówki" lub "jedynki",
- mały pęczek natki pietruszki i koperku
Przygotowanie
W garnku umieść obrane warzywa: marchew, pietruszkę, korzeń selera i łodygę selera, liście kapusty oraz opieczoną nad płomieniem cebulę. Dodaj także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej wszystko zimną wodą ponad 2cm nad powierzchnię warzyw. Gotuj warzywa na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Na koniec dopraw solą wedle uznania. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Umieść porcję kaszy w miseczce i posyp posiekanym drobno koperkiem i natką pietruszki. Wywar warzywny przecedź i zagotuj ponownie. Rozkłócone w misce jajka wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się bulionu i mieszaj energicznie łyżką, aby powstały "nitki makaronu". Gotowy wywar z makaronem z jajka wlej do przygotowanej miseczki z kaszą i ziołami.
Czytaj też: Dieta cukrzycowa typu 2
Pobierz PDF