Bulion warzywny z kaszą jaglaną i makaronem z jajka

Bulion warzywny z kaszą jaglaną i makaronem (…)

Składniki

  • 1 marchew,
  • 1 korzeń selera,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 liście kapusty włoskiej,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 50g kaszy jaglanej,
  • 2 jajka "zerówki" lub "jedynki",
  • mały pęczek natki pietruszki i koperku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

W garnku umieść obrane warzywa: marchew, pietruszkę, korzeń selera i łodygę selera, liście kapusty oraz opieczoną nad płomieniem cebulę. Dodaj także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej wszystko zimną wodą ponad 2cm nad powierzchnię warzyw. Gotuj warzywa na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Na koniec dopraw solą wedle uznania. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Umieść porcję kaszy w miseczce i posyp posiekanym drobno koperkiem i natką pietruszki. Wywar warzywny przecedź i zagotuj ponownie. Rozkłócone w misce jajka wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się bulionu i mieszaj energicznie łyżką, aby powstały "nitki makaronu". Gotowy wywar z makaronem z jajka wlej do przygotowanej miseczki z kaszą i ziołami.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa typu 2

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni