Krem z cebuli z marynowanym czosnkiem, imbirem i kiszonym ogórkiem

Krem z cebuli z marynowanym czosnkiem (…)

Składniki

  • 3 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku marynowanego
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 2 łyżki oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Cebule obierz i pokrój w grube pióra, przełóż do garnka i zalej zimną wodą z odrobiną soli. Gotuj cebulę aż zmięknie, a następnie zmiksuj na gładki krem. Dopraw zupę ewentualnie solą i gruboziarnistym pieprzem (zupy ponownie nie gotuj i nie miksuj). Do zupy dodaj starty imbir, przemieszaj dokładnie. Zupę przelej do talerza. Na środek talerza połóż startego na tarce na drobnych oczkach ogórka kiszonego, a dookoła rozsyp plasterki marynowanego czosnku. Całość skrop oliwą lub jeśli wolisz, olejem lnianym tłoczonym na zimno.

Czytaj też: Obiad dla cukrzyka

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni