Sałatka z jabłek, grejpfruta, orzechów piniowych i roszponki

Sałatka z jabłek, grejpfruta, orzechów piniowych (…)

Składniki

  • 2 słodkie jabłka
  • 1/2 grejpfruta
  • 50g orzechów piniowych
  • miseczka roszponki
  • 1 łyżka neutralnego w smaku oleju,
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Jabłka przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na 0,5 centymetrowe cząstki. Grejpfruta obierz i pokrój każdy kawałek na 4 mniejsze części. Orzechy piniowe przełóż na suchą i zimną patelnię. Włącz źródło ciepła pod patelnią i praż orzechy, stale mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Do miski przełóż liście roszponki i wymieszaj z olejem. Na liście roszponki ułóż plasterki jabłka i cząstki grejpfruta. Na wierzch posyp sałatkę wystudzonymi orzechami piniowymi.

Przeczytaj także:
Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – dzień 5
Dieta w dnie moczanowej – jadłospis – dzień 7

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni