Pomidorowa na warzywach korzennych

Pomidorowa na warzywach korzennych

Składniki

  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średni korzeń selera
  • 1 mały burak
  • 1 łyżeczka mielonego korzenia lubczyku
  • 1,5l wody
  • 2 puszki pomidorów w całości bez skórki
  • 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżka sosu worcestershire
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podduś w garnku z lekko rozgrzanym olejem rzepakowym. Dodaj do warzyw szczyptę soli oraz mielony korzeń lubczyku i trzymaj na małym ogniu aż warzywa stracą sporo objętości i zaczną się karmelizować. Warzywa w garnku mieszaj okazjonalnie, aby uniknąć przypalenia. Dodaj pomidory z puszki i połowę przegotowanej, najlepiej gorącej wody. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu aż wszystkie warzywa zaczną się rozpadać. Lekko przestudzoną zupę przełóż do blendera kielichowego i zacznij miksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej trochę zachowanej wody, jeśli zbyt rzadka, zredukuj na ogniu. Gdy zupa wydaje się mało intensywna w smaku pomidorów, dodaj stopniowo łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Zupę o pożądanej konsystencji dopraw łyżką sosu worcestershire, przemieszaj i przelej do talerza. Zupę pomidorową skrop oliwą i posyp listkami świeżego tymianku.

Sprawdź także: Dieta niskopurynowa – zasady, zalecane produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni