Zielona sałatka z jarmużu, szpinaku, brokułu, mandarynki z sosem z orzechów laskowych

Zielona sałatka z jarmużu, szpinaku, brokułu (…)

Składniki

  • 100g jarmużu
  • 100g szpinaku
  • 5 różyczek brokułu
  • 2 mandarynki
  • 40g orzechów laskowych
  • łyżka siemienia lnianego
  • 5 łyżek oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Z jarmużu usuń główne nerwy i porwij go na mniejsze kawałki, wrzuć do wrzątku na 2 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Jarmuż przełóż na ręcznik papierowy i osusz. Brokuł pokrój na cienkie plasterki. Mandarynki obierz, oddziel na pojedyncze kawałki, po czym przekrój ją na pół. Jarmuż, szpinak i brokuł przełóż do miski. Orzechy laskowe posiekaj drobno i połącz z oliwą. Sos przelej do miski i wymieszaj wszystkie składniki. Gotową sałatkę przełóż do drugiej miski, na wierzch dodaj mandarynki. Posyp wszystko siemieniem lnianym.

Czytaj też: Dieta niskopurynowa – zasady, zalecane produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni