Zupa krem z topinamburu i pietruszki i marynowanymi kurkami

Zupa krem z topinamburu i pietruszki (…)

Składniki

  • 100g korzenia pietruszki
  • 100g topinambura
  • 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • kilka listków lubczyku ogrodowego
  • 10g kurek marynowanych, 200ml wody
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Pietruszkę i topinambur obierz i pokrój na drobną kostkę i przełóż do rondla. Dodaj wody na 2cm powyżej poziomu warzyw. Dodaj szczyptę soli i gotuj warzywa do miękkości, a następnie zmiksuj wszystko na ulubioną konsystencję. Dodaj wody jeśli zupa jest zbyt gęsta lub odparuj jej nadmiar, gdy zupa jest za rzadka. Dopraw na sam koniec zupę solą i ewentualnie białym pieprzem bądź gałką muszkatołową. Przelej gorącą zupę do miseczki i rozłóż na jej powierzchni marynowane kurki. Przed samym podaniem, skrop zupę olejem lnianym i posyp bardzo drobno posiekanym liściem lubczyku ogrodowego.

Przeczytaj także: Dna moczanowa – leczenie

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni