Tosty z pastą z pieczonej dyni, marynowaną papryką, suszonymi pomidorami i czarnuszką

Tosty z pastą z pieczonej dyni, marynowaną (…)

Składniki

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 1/2 dyni Hokkaido
  • 4 plastry marynowanej papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Dynię obierz, wydrąż pestki, a miąższ pokrój na kostkę o boku 2 cm. Tak przygotowaną dynię wyłóż na papier do pieczenia i umieść w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza. Gdy dynia zmięknie, przełóż ją do wysokiego pojemnika. Do upieczonej dyni dolej w kilku porcjach przegotowaną wodę lub wywar warzywny i miksuj blenderem na gęstą i gładką masę. Podczas blendowania dodaj także cienkim strumieniem olej z pomidorów. Gdy konsystencja pasty dyniowej jest wyrobiona, dodaj do niej posiekane drobno pomidory suszone i dopraw całość białym pieprzem oraz ewentualnie solą himalajską. Kromki chleba podpiecz w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Na chrupkie pieczywo nałóż pastę z dyni, ułóż pokrojone w drobną kostkę marynowaną paprykę. Wierzch tostów posyp odrobiną czarnuszki.

Dowiedz się więcej: Jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej?

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni