Surówka z olejem konopnym i lubczykiem

Surówka z olejem konopnym i lubczykiem

Składniki

  • 50g czerwonej kapusty
  • 50g białej rzepy
  • 1/3 zielonego ogórka
  • 4 rzodkiewki
  • 1 marchew
  • 3 łyżki oleju konopnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki liści świeżego lubczyku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Czerwoną kapustę przekrój na mniejsze, podłużne kawałki, a następnie zacznij szatkować w poprzek jak najdrobniej. Marchew i ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Białą rzepę obierz z wierzchniej warstwy i za pomocą obieraczki do warzyw wykrój cienkie, długie paski. Rzodkiewkę pokrój na plasterki. Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj olej konopny, ocet jabłkowy i drobno posiekany lubczyk ogrodowy. Sałatkę wyłóż do drugiego naczynia i udekoruj kilkoma listkami lubczyku.

Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni