Tagliatelle w sosie z kalafiora i pieczonego czosnku

Tagliatelle w sosie z kalafiora i pieczonego czosnku

Składniki

  • 70g makaronu tagliatelle pełnoziarnistego,
  • 7 różyczek kalafiora,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

W rondlu zagotuj szklankę wody i dodaj pokrojone drobno różyczki kalafiora. Gotuj tak długo, aż kalafior zacznie rozpadać się. Zmiksuj go za pomocą blendera na gładką, luźną masę, dopraw gałką muszkatołową i białym pieprzem oraz szczyptą soli. Czosnek upiecz bez obierania w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza, aż będzie miękki. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz razem z sosem kalafiorowym. Czosnek wyciśnij ze skorupki do miseczki i połącz z oliwą. Makaron wyłóż na talerz i skrop oliwą z pieczonym czosnkiem. Potrawę posyp grubo posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też: Jak obniżyć poziom trójglicerydów

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni