
Składniki
- 70g makaronu tagliatelle pełnoziarnistego,
- 7 różyczek kalafiora,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta białego pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
W rondlu zagotuj szklankę wody i dodaj pokrojone drobno różyczki kalafiora. Gotuj tak długo, aż kalafior zacznie rozpadać się. Zmiksuj go za pomocą blendera na gładką, luźną masę, dopraw gałką muszkatołową i białym pieprzem oraz szczyptą soli. Czosnek upiecz bez obierania w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza, aż będzie miękki. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz razem z sosem kalafiorowym. Czosnek wyciśnij ze skorupki do miseczki i połącz z oliwą. Makaron wyłóż na talerz i skrop oliwą z pieczonym czosnkiem. Potrawę posyp grubo posiekaną natką pietruszki.
Czytaj też: Jak obniżyć poziom trójglicerydów
Pobierz PDF