Ciasteczka owsiane z siemieniem lnianym i rodzynkami

Ciasteczka owsiane z siemieniem lnianym i rodzynkami

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Siemię lniane zalej wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie dodaj płatki owsiane i uzupełnij naczynie wodą, aby przykryć wszystkie składniki. Przemieszaj dokładnie i odczekaj 30 minut. Odciśnij delikatnie płatki i siemię lniane lub przecedź przez sito, zachowując resztę wody. Płatki i siemię połącz w misce razem z rodzynkami, dodaj sodę oczyszczoną i poporcjuj ciasto na małe kulki, a następnie uformuj z nich krążki o średnicy 3-5cm i wysokości max 0,5cm. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Ciastka powinny być dość miękkie i wilgotne, tężeć będą w miarę upływu czasu podczas wysychania.

Czytaj też:
Dieta cukrzycowa – jadłospis – dzień 5
Dieta cukrzycowa – jadłospis – dzień 7

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni