Cytrynowy budyń z kaszy jaglanej i napoju migdałowego

Cytrynowy budyń z kaszy jaglanej i napoju migdałowego

Składniki

  • 1 niepełna filiżanka kaszy jaglanej,
  • sok 1-2 cytryn,
  • 250-500ml napoju migdałowego (mleczka)
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kaszę przesyp na gęste sito i płucz pod zimną wodą aż wypływająca pod sitem woda będzie klarowna. Przełóż kaszę do rondelka i zalej 250ml napoju migdałowego. Zagotuj kaszę i trzymaj na małym ogniu. Gotuj tak długo, aż kasza zacznie się rozpadać. Jeśli kasza wchłonie w trakcie gotowania cały płyn, dolewaj partiami zachowany napój migdałowy. Rozgotowaną i przestudzoną kaszę zmiksuj blenderem ręcznym, aby uzyskać konsystencję gęstego budyniu. Dodaj szczyptę soli oraz sok z 1 cytryny i wymieszaj dokładnie. Jeśli cytryna jest słabo wyczuwalna, dodaj sok z kolejnej cytryny. Jeśli budyń jest wciąż zbyt gęsty, dodaj odrobinę napoju migdałowego lub wodę. Aby uzyskać całkiem gładką konsystencję budyniu, przetrzyj go łyżką przez bardzo drobne sitko.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni