Makaron razowy w sosie z awokado, szpinaku i rukoli z orzechami pekan

Makaron razowy w sosie z awokado, szpinaku (…)

Składniki

  • 70g dowolnego makaronu razowego,
  • 1/2 awokado,
  • 100g szpinaku,
  • 50g rukoli,
  • kilka orzechów pekan,
  • sok z 1/3 cytryny
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbij nóż i przekręć go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Awokado pozbawione pestki nakrój w kratkę delikatnie małym nożykiem. Za pomocą łyżeczki oddziel kawałki awokado od skórki i przełóż do miseczki, następnie skrop owoc sokiem z cytryny i rozgnieć widelcem na pastę. Na patelnię wlej ok. 100 ml wody, zagotuj ją, dodaj z grubsza przesiekany szpinak i rukolę oraz awokado. Gotuj zieleninę na małym ogniu, aby awokado rozpadło się i zagęściło sos. Sos można posolić wedle uznania, wykorzystując sól himalajską lub morską. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź go i przełóż go od razu do ciepłego sosu. Przemieszaj wszystkie składniki dokładnie i wyłóż porcję pasty na talerz oraz posyp pokruszonymi drobno orzechami pekan.

Czytaj też: Obiad dla cukrzyka

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni