Szaszłyk z indyka z pomidorkami koktajlowymi, papryką zieloną i bakłażanem oraz oliwą rozmarynową

Szaszłyk z indyka z pomidorkami koktajlowymi (…)

Składniki

  • 100g piersi z indyka,
  • 200g pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka zielona,
  • 1/2 małego bakłażana,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 50ml soku z grejpfruta
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Indyka pokrój na kostkę o grubości ok. 1,5cm. Paprykę pokrój na paski, a następnie na kwadraty wielkości kawałków indyka. Bakłażana przekrój wzdłuż na cztery części i potem każdą z nich przetnij co 1,5-2cm. Liście rozmarynu oddziel od gałązki, przesyp je do moździerza, dodaj szczyptę soli i 1 łyżkę oliwy - utrzyj całość na gładką masę, po czym dolej pozostałą część oliwy i przemieszaj wszystko. Na patyczki do szaszłyków nakłuwaj naprzemiennie mięso indyka oraz warzywa (pomidory koktajlowe użyj w całości). Gotowe szaszłyki natrzyj oliwa rozmarynową i grilluj na patelni teflonowej przez 10-15 minut lub piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Gdy mięso całkowicie się upiecze, a warzywa zmiękną, odstaw na półmisek szaszłyki i skrop je sokiem z grejpfruta.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni