
Składniki
- 70g makaronu orecchiette,
- 1 marchewka,
- 1 papryka zielona,
- 3 łyżki pestek z dyni,
- 10 listków bazylii tajskiej,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- 5 łyżek oliwy
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i przepłucz pod zimną wodą. Pestki dyni przesyp na suchą, zimną patelnię i praż na małym ogniu aż staną się rumiane. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. W misce połącz ze sobą ocet winny i oliwę. Do miski dodaj makaron, marchew oraz paprykę. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie w sosie. Przełóż zawartość miski na talerz, posyp uprażonymi pestkami z dyni i posyp porwanymi w dłoniach liśćmi bazylii tajskiej.
Czytaj też: Dieta cukrzycowa w ciąży
Pobierz PDF