Orecchiette na zimno z marchewką, papryką, prażonymi pestkami dyni i bazylią

Orecchiette na zimno z marchewką, papryką, prażonymi (…)

Składniki

  • 70g makaronu orecchiette,
  • 1 marchewka,
  • 1 papryka zielona,
  • 3 łyżki pestek z dyni,
  • 10 listków bazylii tajskiej,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 5 łyżek oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź i przepłucz pod zimną wodą. Pestki dyni przesyp na suchą, zimną patelnię i praż na małym ogniu aż staną się rumiane. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. W misce połącz ze sobą ocet winny i oliwę. Do miski dodaj makaron, marchew oraz paprykę. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie w sosie. Przełóż zawartość miski na talerz, posyp uprażonymi pestkami z dyni i posyp porwanymi w dłoniach liśćmi bazylii tajskiej.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa w ciąży

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni