Pieczone warzywa korzenne z rozmarynem

Pieczone warzywa korzenne z rozmarynem

Składniki

  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 mały burak
  • 4 sztuki topinamburu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obierz i pokrój na cienkie plasterki, przełóż do miski. Drobno posiekany rozmaryn dodaj do moździerza, dodaj szczyptę soli oraz olej kokosowy. Zrób pastę, rozcierając dokładnie rozmaryn z olejem. Tak przygotowany rozmaryn dodaj do warzyw i przemieszaj dokładnie wszystkie składniki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w 180 stopniach Celsjusza do miękkości. Warzywa podawaj osobno jako przekąskę lub jako dodatek do ryb lub wołowiny.

Czytaj też: Co może jeść cukrzyk

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni