Kanapki z wędzonym pstrągiem, tłuczonym bobem i świeżym ogórkiem

Kanapki z wędzonym pstrągiem, tłuczonym bobem i świeżym (…)

Składniki

  • 2 kromki chleba orkiszowego z ziarnami
  • 50g wędzonego pstrąga
  • 100g świeżego bobu
  • 10-14 plasterków ogórka
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Bób gotuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie do momentu aż skórka zacznie pękać (do wody dodaj tyle samo soli, co cukru). Bób następnie przelej na sito i opłucz pod zimną wodą, obierz ze skórki. Ostudzony bób przełóż do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Do bobu dolej następnie 2 łyżki oleju z orzechów włoskich. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Na kromki chleba wyłóż na tzw. zakładkę - ogórki - plastry powinny zachodzić na siebie. Dodaj na wierzch tłuczony bób, a następnie kawałki pstrąga wędzonego. Wszystko dopraw na koniec delikatnie płatkami soli morskiej lub himalajskiej i czarnym pieprzem. Udekoruj kanapki ulubioną zieleniną - natką pietruszki lub koperkiem.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni