Tosty z chleba pełnoziarnistego z gotowaną szynką, morelami i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno

Tosty z chleba pełnoziarnistego z gotowaną szynką

Składniki

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
  • 6 plasterków gotowanej szynki z indyka,
  • 2 łyżki suszonych moreli,
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kromki chleba podpiecz w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku do momentu aż staną się chrupiące. Połową oleju rzepakowego skrop tosty z jednej strony. Na kromki z olejem połóż cienkie plasterki szynki, aby zachodziły na siebie. Morele przesiekaj na drobną kostkę lub pokrój na cienkie plasterki i ułóż na szynce. Świeży rozmaryn pokrój jak najdrobniej i obsyp nim gotowe tosty.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa typu 2

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni