Placuszki z młodych ziemniaków z selerem naciowym, szczypiorkiem i musztardą francuską

Placuszki z młodych ziemniaków z selerem naciowym (…)

Składniki

  • 200g młodych ziemniaków
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Ziemniaki wyszoruj i gotuj w łupinach w lekko osolonej wodzie. Ciepłe ziemniaki rozgnieć dokładnie tłuczkiem. Seler pozbaw cienkich, długich włókien i pokrój go jak najdrobniej. Szczypiorek posiekaj dość grubo. W misce połącz ziemniaki, szczypior i seler oraz musztardę. Wyrób wszystko na zwartą masę i uformuj z niej małe, okrągłe i cienkie placuszki o grubości 1 cm. Wyłóż placuszki na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw placuszki do piekarnika na 185 stopni Celsjusza i piecz aby placki delikatnie zrumieniły się i zagrzały w środku (ok. 15 minut). Placki będą świetnie pasowały do potraw z łososiem.

Dowiedz się więcej: Dieta niskopurynowa – zasady, zalecane produkty, zakazane produkty

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta przy dnie moczanowej – porady dietetyka

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy dnie moczanowej - porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni