Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – tę starą prawdę znają nawet przedszkolaki. Panie w ciąży powinny szczególnie zadbać o to, co pojawia się na talerzu z samego rana – by mieć siłę na cały dzień, a także by dostarczać sobie i dziecku ważnych składników odżywczych.
Reklama
Jajka w ciąży - czy są zdrowe?
Jednym z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie jest jajko. Jeszcze kilka lat temu uważano, że jaja są przyczyną podwyższonego cholesterolu i należy znacząco je ograniczać – do 2 w tygodniu. Jednak aktualnie te obostrzenia dotyczą wyłącznie osób cierpiących na schorzenia naczyniowo-sercowe.
Pozostali mogą jeść jajka nawet codziennie. A to dlatego, że jaja to produkty, które zawierają niemalże wszystkie składniki odżywcze, z wyjątkiem błonnika i witaminy C. Oczywiście najwięcej jest białka i to wzorcowego, zawierającego wszystkie aminokwasy.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy i jest ważnym składnikiem w profilaktyce AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.
Pomyśl o tym już dziś! Przeczytaj, jak spakować się do szpitala
Reklama
Co przygotować z jajek?
Jajka na miękko, twardo i jajecznica – to najpopularniejsze dania z jaj. Ale możliwości jest o wiele, wiele więcej.
- Świetnym rozwiązaniem dla pań w ciąży są lekkie omlety – na słodko lub wytrawnie. Robi się je szybko – wystarczy rozdzielić białko i żółtko, białko ubić, potem dodać delikatnie żółtko, łyżkę mleka i łyżeczkę mąki – i wylać masę na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną masła. Do omletu można zaserwować świeże owoce, np. banany czy borówki, albo wybrać dodatki wytrawne – np. przesmażone plasterki szynki, pomidory czy świeże liście szpinaku.
- Idealnym śniadaniem, choć wymagającym odrobiny wprawy będą też jaja po benedyktyńsku: jajka ugotowane w koszulkach (rozbite i wrzucone na wrzątek), podaje się na grzance, np. z szynką lub łososiem i dodatkiem sos holenderskiego, a w wersji domowej – majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem naturalnym.
Reklama
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Kolejną świetną propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie jest owsianka. Gotowane na wodzie lub mleku płatki owsiane z dodatkiem owoców i bakalii są świetnym źródłem błonnika – owies ma go najwięcej ze wszystkich produktów spożywczych! A panie w ciąży często borykają się z problemami trawiennymi, wzdęciami i zaparciami – dlatego warto jadać owsiankę nawet kilka razy w tygodniu! Zwłaszcza, że poza błonnikiem, płatki owsiane Są bogatym źródłem magnezu, który koi nerwy i wzmacnia mięśnie, a także pomagają obniżać cholesterol, nadciśnienie i zły nastrój. Dodatkowo mają dużo magnezu, potasu, selenu i witamin z grupy B: B6 i B1. Nic, tylko zajadać z apetytem? Jak przygotować pyszną owsiankę? Podpowiadamy: sprawdź przepis na końcu tego artykułu!
Reklama
A może śniadanie po amerykańsku?
I ostatnia propozycja, czyli placki. Placki są sycącym daniem, niekoniecznie na śniadanie, ale czyż nie jest dobrze zacząć dzień od porcji lekkich „pankejków” z syropem klonowym i owocami? A gdy za oknem szaro i buro – można wyjątkowo skusić się na coś mniej zdrowego, ale jakże poprawiającego humor – czyli np. posypać placki m&m’sami albo piankami marshmallows. I poczuć się jak w amerykańskim filmie!
Oczywiście wersji placków jest mnóstwo: z dodatkiem jabłka czy banana w cieście, płatków owsianych, z bakaliami, na jogurcie, na śmietanie… Warto poeksperymentować i zmienić np. mąką pszenną na pełnoziarnistą.
Reklama
Przepis na śniadanie dla kobiety w ciąży
Owsianka z bakaliami i karmelizowanymi owocami
Składniki:
Pół szklanki płatków owsianych górskich
Szklanka mleka krowiego lub roślinnego albo wody, albo pół na pół mleko z wodą
1/4 łyżeczki cynamonu
5 suszonych daktyli lub suszonych śliwek
Garść suszonej żurawiny
Garść jagód goji (niekoniecznie)
A także:
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 banan przekrojony wzdłuż na pół
1 gruszka lub inny, podobny owoc, np. jabłko, ananas, filetowana pomarańcza
Przygotowanie:
Płyn (mleko, wodę lub pół na pół) wlewamy do rondelka z grubym dnem i od razu wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy cynamon i cieszymy się aromatem :) Gotujemy całość przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając, a w tym czasie kroim daktyle na drobniejsze kawałki – np. na 3-4 cząstki. Po upłynięciu 4 minut, wrzucamy wszystkie bakalie: żurawinę, daktyle lub śliwki i jagody goji (o ile używamy) do rondelka. Gotujemy przez minutę. Przekładamy owsiankę do miseczek na tyle dużych, by zostało jeszcze miejsce na karmelizowane owoce. Na patelni z nieprzywierającą powłoką roztapiamy masło – nie na zbyt dużym ogniu, by się nie spaliło. Dodajemy miód i energicznie mieszamy. Na tę mieszankę wrzucamy ulubione owoce i chwilę smażymy – aż zaczną zmieniać kolor/strukturę. Banan zrobi się półprzezroczysty, ananas – bardziej miękki. Zdejmujemy z patelni prosto do miseczek. Owoce są bardzo gorące – warto dać im chwilę na przestygnięcie. Smacznego!