Napój z arbuza, ogórka, marchewki i malin

Napój z arbuza, ogórka, marchewki i malin

Składniki

  • 1 duża marchew,
  • 200g miąższu z arbuza,
  • 1/2 ogórka,
  • 50g malin,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (neutralnego w smaku),
  • woda
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do rondla, rozgotuj i wystudź. Ogórka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na małe cząstki. Z arbuza usuń pestki. Ogórka, arbuza i marchew przełóż do blendera kielichowego. Zacznij wszystko miksować, dolewając stopniowo wodę. Dodaj także wodę z gotowania marchewki. W międzyczasie dolej także cienkim strumieniem olej rzepakowy, aby dobrze połączył się z resztą składników. Gdy konsystencja napoju jest odpowiednia, dodaj maliny i krótko zmiksuj, aby cząstki tego owocu były widoczne w koktajlu. Przelej napój do szklanek i serwuj w pokojowej temperaturze lub lekko schłodzony.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni