
Składniki
- 1 duża marchew,
- 200g miąższu z arbuza,
- 1/2 ogórka,
- 50g malin,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (neutralnego w smaku),
- woda
Przygotowanie
Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do rondla, rozgotuj i wystudź. Ogórka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na małe cząstki. Z arbuza usuń pestki. Ogórka, arbuza i marchew przełóż do blendera kielichowego. Zacznij wszystko miksować, dolewając stopniowo wodę. Dodaj także wodę z gotowania marchewki. W międzyczasie dolej także cienkim strumieniem olej rzepakowy, aby dobrze połączył się z resztą składników. Gdy konsystencja napoju jest odpowiednia, dodaj maliny i krótko zmiksuj, aby cząstki tego owocu były widoczne w koktajlu. Przelej napój do szklanek i serwuj w pokojowej temperaturze lub lekko schłodzony.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF