Zapiekane brzoskwinie z miodem, orzechami i płatkami migdałów

Zapiekane brzoskwinie z miodem, orzechami i płatkami (…)

Składniki

  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałów
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestki. Zostawiając ok. 0,5 cm od skórki, wydrąż łyżeczką miąższ. Rozdrobnij go nożem i połącz z posiekanymi orzechami włoskimi. Farsz brzoskwiniowo-orzechowy umieść w wydrążonych otworach w brzoskwiniach. Cienkim strumieniem polej brzoskwinie miodem i posyp rozdrobnionymi/pokruszonymi płatkami migdałów. Umieść brzoskwinie na blasze z papierem do pieczenia. Owoce piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza do momenty aż brzoskwinie zmiękną. Następnie zwiększ temperaturę do 180-190 stopni Celsjusza, włącz termoobieg i piecz aż płatki migdałów się zrumienią.

Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni