Parowany dorsz z kaparami, skórką cytrynową na puree z kalafiora i brokułu z prażonym słonecznikiem

Parowany dorsz z kaparami, skórką cytrynową (…)

Składniki

  • 1 filet z dorsza,
  • 5 różyczek kalafiora,
  • 5 różyczek brokułu,
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka słonecznika,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 2 łyżki oliwy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Słonecznik wsyp na suchą, zimną patelnię i praż go na małym ogniu, aż zrobi się złoty kolor na jego powierzchni. Kalafiora i brokuł przełóż do rondelka, zalej mleczkiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu, zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dolej wody lub odparuj nadmiar wody z puree. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Dorsza połóż na naczyniu do gotowania na parze, wyłożonym papierem do pieczenia. Gotuj dorsza na parze na małym ogniu przez ok. 10 min. - dorsz jest gotowy, kiedy "płatkuje", czyli mięso ryby oddziela się łatwo od siebie w postaci płatków. Na środek talerza wyłóż puree warzywne. Rybę wyciągnij i przełóż na puree. Dorsza obsyp posiekanymi drobno kaparami, szczyptą soli, polej 1 łyżką oliwy i oprósz świeżo startą skórką cytrynową.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni