
Składniki
- 1 filet z dorsza,
- 5 różyczek kalafiora,
- 5 różyczek brokułu,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżka słonecznika,
- skórka z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka kaparów,
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Słonecznik wsyp na suchą, zimną patelnię i praż go na małym ogniu, aż zrobi się złoty kolor na jego powierzchni. Kalafiora i brokuł przełóż do rondelka, zalej mleczkiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu, zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dolej wody lub odparuj nadmiar wody z puree. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Dorsza połóż na naczyniu do gotowania na parze, wyłożonym papierem do pieczenia. Gotuj dorsza na parze na małym ogniu przez ok. 10 min. - dorsz jest gotowy, kiedy "płatkuje", czyli mięso ryby oddziela się łatwo od siebie w postaci płatków. Na środek talerza wyłóż puree warzywne. Rybę wyciągnij i przełóż na puree. Dorsza obsyp posiekanymi drobno kaparami, szczyptą soli, polej 1 łyżką oliwy i oprósz świeżo startą skórką cytrynową.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF