
Składniki
- 1 średniej wielkości wypatroszony pstrąg,
- 1 marchew,
- 6 różyczek brokułu,
- 1 łyżka migdałów,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 7 plasterków cytryny,
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Do wnętrza ryby włóż plasterki cytryny oraz cały, niesiekany pęczek pietruszki oraz szczyptę soli. Piecz rybę w całości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 20 minut lub do momentu, aż w najgrubszej części ryby przy kręgosłupie mięso będzie upieczone i soczyste. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Brokuł pokrój na cienkie plasterki i wsyp do miski, w której znajduje się także marchew. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego i wymieszaj dokładnie wszystko. Migdały wysyp suchą, zimną patelnie. Na małym ogniu praż migdały, aby uzyskały złoty kolor. Dodaj migdały do marchwi i brokułu. Surówkę ułóż w podłużny pasek na talerzy, a na niej przełóż upieczonego pstrąga.
Czytaj też: Jak obniżyć poziom trójglicerydów
Pobierz PDF