Pstrąg pieczony w całości z surówką z marchwi, brokułu i płatkami migdałów

Pstrąg pieczony w całości z surówką z marchwi, brokułu (…)

Składniki

  • 1 średniej wielkości wypatroszony pstrąg,
  • 1 marchew,
  • 6 różyczek brokułu,
  • 1 łyżka migdałów,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 7 plasterków cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Do wnętrza ryby włóż plasterki cytryny oraz cały, niesiekany pęczek pietruszki oraz szczyptę soli. Piecz rybę w całości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 20 minut lub do momentu, aż w najgrubszej części ryby przy kręgosłupie mięso będzie upieczone i soczyste. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Brokuł pokrój na cienkie plasterki i wsyp do miski, w której znajduje się także marchew. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego i wymieszaj dokładnie wszystko. Migdały wysyp suchą, zimną patelnie. Na małym ogniu praż migdały, aby uzyskały złoty kolor. Dodaj migdały do marchwi i brokułu. Surówkę ułóż w podłużny pasek na talerzy, a na niej przełóż upieczonego pstrąga.

Czytaj też: Jak obniżyć poziom trójglicerydów

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni