Caprese z pomidorów, bazylii i awokado z oliwą

Caprese z pomidorów, bazylii i awokado z oliwą

Składniki

  • 3 dojrzałe pomidory (żółte, czerwone i zielone),
  • 1 awokado,
  • garść liści bazylii,
  • 5 łyżek oliwy,
  • pieprz gruboziarnisty,
  • sok z 1/2 cytryny
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbij nóż i przekręć go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Za pomocą łyżeczki oddziel awokado od skórki i pokrój je na grube plastry, a następnie skrop owoc sokiem z cytryny. Pomidory pokrój na grube plastry i rozłóż na talerzu, tworząc kolorową mozaikę. Posyp wszystkie pomidory pieprzem gruboziarnistym wedle uznania. Na każdy plaster pomidora połóż po kilka plasterków awokado. Wszystkie pomidory z awokado posyp listkami świeżej bazylii. Skrop wszystko oliwą i serwuj przekąskę z ulubionym pieczywem pełnoziarnistym.

Czytaj też: Dieta niskocholesterolowa

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni