
Składniki
- 3 dojrzałe pomidory (żółte, czerwone i zielone),
- 1 awokado,
- garść liści bazylii,
- 5 łyżek oliwy,
- pieprz gruboziarnisty,
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Awokado przekrój wzdłuż na pół, przekręć powstałe dwie części w przeciwnym kierunku. W pestkę wbij nóż i przekręć go, trzymając mocno awokado w drugiej dłoni. Za pomocą łyżeczki oddziel awokado od skórki i pokrój je na grube plastry, a następnie skrop owoc sokiem z cytryny. Pomidory pokrój na grube plastry i rozłóż na talerzu, tworząc kolorową mozaikę. Posyp wszystkie pomidory pieprzem gruboziarnistym wedle uznania. Na każdy plaster pomidora połóż po kilka plasterków awokado. Wszystkie pomidory z awokado posyp listkami świeżej bazylii. Skrop wszystko oliwą i serwuj przekąskę z ulubionym pieczywem pełnoziarnistym.
Czytaj też: Dieta niskocholesterolowa
Pobierz PDF