Zupa z wołowiny z zieloną soczewicą, boczniakami, białą fasolą i kminem rzymskim

Zupa z wołowiny z zieloną soczewicą, boczniakami (…)

Składniki

  • 130g chudej wołowiny (goleń/udziec)
  • 50g zielonej soczewicy
  • 0/5 puszki białej fasoli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 mała marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 0/5 puszki pomidorów krojonych bez skóry
  • 50g grzybów boczniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • mały pęczek natki pietruszki
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Mięso pokrój na grubą kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry. Boczniaki pokrój na podłużne paski. Mięso i warzywa korzenne przełóż do garnka, dodaj kmin rzymski, odrobinę soli i dolej wody - 2-3cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Gotuj wszystko aż mięso będzie miękki. Dodaj do zupy boczniaki i gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj pomidory i gotuj aż zaczną się rozpadać i zagęszczać zupę. Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej zieloną soczewicę i odcedzoną białą fasolę i odczekaj aż zupa ponownie zacznie się gotować. Dopraw ewentualnie solą morską lub himalajską. Zdejmij zupę ze źródła ciepła i nałóż do miseczki. Powierzchnię zupy skrop oliwą, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i posyp obficie liśćmi natki pietruszki.

Czytaj też: Co obniża cholesterol – produkty obniżające cholesterol

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni