Paprykarz z brązowego ryżu i wędzonej makreli

Paprykarz z brązowego ryżu i wędzonej makreli

Składniki

  • 100g ryżu brązowego,
  • 100g wędzonej makreli,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała marchew,
  • 1/2 małego selera,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 60g koncentratu pomidorowego,
  • świeży pieprz kolorowy
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do gotującego się ryżu na ostatnie 5-8 minut gotowania. Ryż i warzywa dopraw dla ostrości pieprzem oraz papryką w proszku. Dodaj także koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze przemieszaj i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie oddziel mięso makreli od ości, rozdrobnij je i dodaj do ryżu z warzywami. Przemieszaj wszystko dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin aby smaki się wzmocniły w paprykarzu.

Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni