
Składniki
- 100g ryżu brązowego,
- 100g wędzonej makreli,
- 1 mała cebula,
- 1 mała marchew,
- 1/2 małego selera,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- 60g koncentratu pomidorowego,
- świeży pieprz kolorowy
Przygotowanie
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do gotującego się ryżu na ostatnie 5-8 minut gotowania. Ryż i warzywa dopraw dla ostrości pieprzem oraz papryką w proszku. Dodaj także koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze przemieszaj i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie oddziel mięso makreli od ości, rozdrobnij je i dodaj do ryżu z warzywami. Przemieszaj wszystko dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin aby smaki się wzmocniły w paprykarzu.
Czytaj też: Dieta na obniżenie cholesterolu
Pobierz PDF