Pasta jajeczna z musztardą francuską, posypką ze złotego siemienia lnianego i prażonej kaszy gryczanej

Pasta jajeczna z musztardą francuską, posypką ze złotego (…)

Składniki

  • 3 jajka "zerówki" lub "jedynki" ugotowane na pół twardo,
  • łyżeczka musztardy ziarnistej francuskiej,
  • łyżeczka złotego siemienia lnianego,
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
  • 1 łyżka drobno posiekanej dymki,
  • młotkowany pieprz
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Jajka obierz, przekrój na mniejsze cząstki i przełóż malaksera. Zmiksowaną masę jajeczną połącz ręcznie z musztardą francuską oraz dymką. Dopraw szczyptą soli himalajskiej i młotkowanym pieprzem. Kaszę gryczaną wysyp na suchą, zimną patelnię. Na średnim ogniu mieszaj kaszę aż część wody z niej odparuje i stanie się chrupka. Pastę jajeczną przełóż do miseczki, posyp złotym siemieniem lnianym oraz ostudzoną, uprażoną kaszą gryczaną.

Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta na podwyższony cholesterol – porady dietetyka

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta przy wysokim cholesterolu – porady lekarza

Jadłospis Jadłospis na 7 dni