
Składniki
- 3 jajka "zerówki" lub "jedynki" ugotowane na pół twardo,
- łyżeczka musztardy ziarnistej francuskiej,
- łyżeczka złotego siemienia lnianego,
- 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
- 1 łyżka drobno posiekanej dymki,
- młotkowany pieprz
Przygotowanie
Jajka obierz, przekrój na mniejsze cząstki i przełóż malaksera. Zmiksowaną masę jajeczną połącz ręcznie z musztardą francuską oraz dymką. Dopraw szczyptą soli himalajskiej i młotkowanym pieprzem. Kaszę gryczaną wysyp na suchą, zimną patelnię. Na średnim ogniu mieszaj kaszę aż część wody z niej odparuje i stanie się chrupka. Pastę jajeczną przełóż do miseczki, posyp złotym siemieniem lnianym oraz ostudzoną, uprażoną kaszą gryczaną.
Czytaj też: Poziom cholesterolu – normy
Pobierz PDF