Jabłka nadziewane płatkami owsianym i orzechami

Jabłka nadziewane płatkami owsianym i orzechami

Składniki

  • 2 jabłka,
  • 1/2 filiżanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub laskowych
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Płatki owsiane zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut lub do czasu aż płatki zmiękną. Odciśnij z płatków nadmiar wody. W misce połącz płatki owsiane i drobno pokrojone orzechy. Nieobrane jabłka przekrój na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Do powstałych otworów dodaj przygotowaną mieszankę płatków owsianych i orzechów. Jabłka ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza. Jabłka będą upieczone, gdy skórka zacznie pękać, marszczyć się i z łatwością można wbić wykałaczkę w najgrubszą część owocu.

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni