
Składniki
- 2 jabłka,
- 1/2 filiżanki płatków owsianych,
- 2 łyżki orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie
Płatki owsiane zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut lub do czasu aż płatki zmiękną. Odciśnij z płatków nadmiar wody. W misce połącz płatki owsiane i drobno pokrojone orzechy. Nieobrane jabłka przekrój na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Do powstałych otworów dodaj przygotowaną mieszankę płatków owsianych i orzechów. Jabłka ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza. Jabłka będą upieczone, gdy skórka zacznie pękać, marszczyć się i z łatwością można wbić wykałaczkę w najgrubszą część owocu.
Pobierz PDF