
Składniki
- 2 małe buraki czerwone,
- 1 cykoria,
- 1 pomidor malinowy,
- 30g sera feta,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie
Nieobrane buraki wstaw do piekarnika na 40-50 minut na 180 stopni Celsjusza. Miękkie i wystudzone buraki obierz i pokrój na grubą kostkę. Pomidora przekrój na pół i łyżeczką wydrąż kieszenie z nasionami. Każdą połówkę pomidora pokrój na 4 lub 6 części. Cykorię pokrój w poprzek na mniejsze części. Obraną pomarańczę pokrój na 3 mniejsze części. W misce na spód wyłóż cykorię, następnie rozsyp dookoła upieczone kawałki buraka, pomarańczę i pomidory. Sałatkę skrop octem balsamicznym i oliwą, na koniec oprósz wszystko drobnymi kawałkami sera feta.
Czytaj też: Obiad dla cukrzyka
Pobierz PDF