Cykoria z pomarańczą, pomidorami, pieczonym burakiem i serem feta

Cykoria z pomarańczą, pomidorami, pieczonym (…)

Składniki

  • 2 małe buraki czerwone,
  • 1 cykoria,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 30g sera feta,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Nieobrane buraki wstaw do piekarnika na 40-50 minut na 180 stopni Celsjusza. Miękkie i wystudzone buraki obierz i pokrój na grubą kostkę. Pomidora przekrój na pół i łyżeczką wydrąż kieszenie z nasionami. Każdą połówkę pomidora pokrój na 4 lub 6 części. Cykorię pokrój w poprzek na mniejsze części. Obraną pomarańczę pokrój na 3 mniejsze części. W misce na spód wyłóż cykorię, następnie rozsyp dookoła upieczone kawałki buraka, pomarańczę i pomidory. Sałatkę skrop octem balsamicznym i oliwą, na koniec oprósz wszystko drobnymi kawałkami sera feta.

Czytaj też: Obiad dla cukrzyka

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni