
Składniki
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała cukinia,
- 1 mały bakłażan,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1/2 korzenia selera,
- 250 ml wody,
- 10 marynowanych pieczarek,
- 5 listków laurowych,
- 1 gałązka rozmarynu,
- skórka z 1 cytryny
Przygotowanie
Do zimnej wody w rondlu dodaj liście laurowe, posiekany rozmaryn. Do gotującej się wody dodaj pokrojone w grubą kostkę obie papryki i w jeszcze większą kostkę cukinię oraz bakłażan. Duś warzywa na wolnym ogniu aż papryka zmięknie, następnie dodaj korzeń selera starty na grubych oczkach. Gdy seler zmięknie, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki marynowane. Trzymaj na ogniu gulasz bez przykrycia, aby część płynów odparowała i smak się skoncentrował. Na koniec gotowania dopraw potrawę solą morską i szczyptą pieprzu cayenne dla zaostrzenia smaku. Gęsty gulasz warzywny podaj na głębokim talerzu, posypując na wierzchu świeżo otartą skórką z cytryny.
Pobierz PDF