Gulasz warzywny ze skórką cytrynową

Gulasz warzywny ze skórką cytrynową

Składniki

  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 250 ml wody,
  • 10 marynowanych pieczarek,
  • 5 listków laurowych,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • skórka z 1 cytryny
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Do zimnej wody w rondlu dodaj liście laurowe, posiekany rozmaryn. Do gotującej się wody dodaj pokrojone w grubą kostkę obie papryki i w jeszcze większą kostkę cukinię oraz bakłażan. Duś warzywa na wolnym ogniu aż papryka zmięknie, następnie dodaj korzeń selera starty na grubych oczkach. Gdy seler zmięknie, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki marynowane. Trzymaj na ogniu gulasz bez przykrycia, aby część płynów odparowała i smak się skoncentrował. Na koniec gotowania dopraw potrawę solą morską i szczyptą pieprzu cayenne dla zaostrzenia smaku. Gęsty gulasz warzywny podaj na głębokim talerzu, posypując na wierzchu świeżo otartą skórką z cytryny.

Dieta cukrzycowa typu 2

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni