Krem z pieczonych pomidorów i buraka z oliwą bazyliową

Krem z pieczonych pomidorów i buraka z oliwą bazyliową

Składniki

  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 1 mały burak,
  • pęczek liści bazylii,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 ząbek czosnku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Obierz buraka i pokrój go w drobną kostkę. Pomidory przekrój na ćwiartki. Przygotowane warzywa wyjmij na blachę do pieczenia wyłożoną folią lub papierem. Warzywa piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza tak długo, aż burak zacznie robić się miękki. Gotowe warzywa przełóż do garnka i zalej zimną wodą na 2-3cm ponad ich powierzchnię. Dodaj odrobinę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż burak stanie się całkowicie miękki. Zupę przełóż do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego urządzenia zmiksuj, a następnie przecedź przez gęste sito, pozbywając się pestek z pomidora. Zupę przelej ponownie do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do momentu aż czosnek będzie tylko lekko wyczuwalny. Dopraw zupę ewentualnie świeżo mielonym pieprzem i solą morską, bądź himalajską. Bazylię przesiekaj drobno i przełóż do moździerza, wlej 1 łyżkę oliwy i utrzyj na gładką masę. Dodaj następnie pozostałą część oliwy i przemieszaj dokładnie. Zupę przelej do talerza i skrop w kilku miejscach oliwą bazyliową.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa w ciąży

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni