
Składniki
- 5 dojrzałych pomidorów,
- 1 mały burak,
- pęczek liści bazylii,
- 6 łyżek oliwy,
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Obierz buraka i pokrój go w drobną kostkę. Pomidory przekrój na ćwiartki. Przygotowane warzywa wyjmij na blachę do pieczenia wyłożoną folią lub papierem. Warzywa piecz w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza tak długo, aż burak zacznie robić się miękki. Gotowe warzywa przełóż do garnka i zalej zimną wodą na 2-3cm ponad ich powierzchnię. Dodaj odrobinę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż burak stanie się całkowicie miękki. Zupę przełóż do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego urządzenia zmiksuj, a następnie przecedź przez gęste sito, pozbywając się pestek z pomidora. Zupę przelej ponownie do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do momentu aż czosnek będzie tylko lekko wyczuwalny. Dopraw zupę ewentualnie świeżo mielonym pieprzem i solą morską, bądź himalajską. Bazylię przesiekaj drobno i przełóż do moździerza, wlej 1 łyżkę oliwy i utrzyj na gładką masę. Dodaj następnie pozostałą część oliwy i przemieszaj dokładnie. Zupę przelej do talerza i skrop w kilku miejscach oliwą bazyliową.
Czytaj też: Dieta cukrzycowa w ciąży
Pobierz PDF