Zupa z pieczonego kalafiora i pora z ciecierzycą i szczypiorkiem

Zupa z pieczonego kalafiora i pora z ciecierzycą (…)

Składniki

  • 1 kalafior,
  • 1 por,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Kalafior podziel na mniejsze części (różyczki), grubą łodygę kalafiora potnij na drobne kawałki. Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłucz pod zimną wodą, a następnie pokrój go na paseczki o szerokości 1cm. Kalafior i por wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika (180 stopni Celsjusza, 20 minut). Przełóż upieczone warzywa do garnka, zalej wodą 1cm ponad ich powierzchnię. Zagotuj wodę i trzymaj garnek na małym ogniu, dodaj szczyptę soli. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, zblenduj je na gładki krem. W przypadku zbyt gęstej zupy, dolej trochę wody i ponownie zagotuj. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dłużej gotuj ją bez przykrywki aby nadmiar wody odparował. Kiedy konsystencja zupy i jej smak jest odpowiedni, dodaj odcedzoną na sicie ciecierzycę i poczekaj aż uzyska tę samą temperaturę co zupa. Zupę podawaj w talerzu posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.

Czytaj też: Owoce dla cukrzyka

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni