
Składniki
- 1 kalafior,
- 1 por,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie
Kalafior podziel na mniejsze części (różyczki), grubą łodygę kalafiora potnij na drobne kawałki. Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłucz pod zimną wodą, a następnie pokrój go na paseczki o szerokości 1cm. Kalafior i por wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika (180 stopni Celsjusza, 20 minut). Przełóż upieczone warzywa do garnka, zalej wodą 1cm ponad ich powierzchnię. Zagotuj wodę i trzymaj garnek na małym ogniu, dodaj szczyptę soli. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, zblenduj je na gładki krem. W przypadku zbyt gęstej zupy, dolej trochę wody i ponownie zagotuj. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dłużej gotuj ją bez przykrywki aby nadmiar wody odparował. Kiedy konsystencja zupy i jej smak jest odpowiedni, dodaj odcedzoną na sicie ciecierzycę i poczekaj aż uzyska tę samą temperaturę co zupa. Zupę podawaj w talerzu posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj też: Owoce dla cukrzyka
Pobierz PDF