Fusilli z aksamitnym sosem z dyni, serem feta i gałką muszkatołową

Fusilli z aksamitnym sosem z dyni, serem feta (…)

Składniki

  • 70g makaronu fusilli pełnoziarnistego,
  • 100g dyni obranej,
  • 30g sera feta,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Dynię pokrój w drobną kostkę, przełóż do rondla i wlej wody tyle, aby przykryć warzywo. Gotuj dynię aż całkowicie zmięknie, a następnie przetrzyj przez bardzo drobne sito. Zagotuj ponownie sos na małym ogniu, dopraw szczyptą soli i gałką muszkatołową. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, odczekaj chwilę aż nadmiar wody odparuje. Makron przełóż do ciepłego sosu i wymieszaj dokładnie, a następnie wyłóż go na talerz. Potrawę posyp pokruszonym w dłoniach serem feta.

Czytaj też: Obiad dla cukrzyka

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni