
Składniki
- 70g makaronu fusilli pełnoziarnistego,
- 100g dyni obranej,
- 30g sera feta,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Dynię pokrój w drobną kostkę, przełóż do rondla i wlej wody tyle, aby przykryć warzywo. Gotuj dynię aż całkowicie zmięknie, a następnie przetrzyj przez bardzo drobne sito. Zagotuj ponownie sos na małym ogniu, dopraw szczyptą soli i gałką muszkatołową. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, odczekaj chwilę aż nadmiar wody odparuje. Makron przełóż do ciepłego sosu i wymieszaj dokładnie, a następnie wyłóż go na talerz. Potrawę posyp pokruszonym w dłoniach serem feta.
Czytaj też: Obiad dla cukrzyka
Pobierz PDF