Pieczony sandacz z warzywami korzennymi i sosem koperkowym

Pieczony sandacz z warzywami korzennymi (…)

Składniki

  • 1 filet sandacza
  • 1 mała marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera naciowego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1/3 limonki
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Warzywa korzenne obierz, pokrój na cienkie plasterki, dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu czarnego. Rybę obtocz w oleju z pestek winogron i wraz z warzywami wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Gdy warzywa są miękkie oraz białko ryby ścięło się w najgrubszym jej miejscu, wyjmij blachę z piekarnika. Koperek drobno posiekaj, przełóż do miseczki, dodaj sok z limonki i oliwę. Warzywa wyłóż na talerz, a na nie rybę. Wszystko skrop sosem koperkowym i posyp płatkami sali morskiej lub himalajskiej.

Czytaj też: Owoce dla cukrzyka

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni