Młode ziemniaki z rzodkiewką, szparagami i sosem z ogórków kiszonych

Młode ziemniaki z rzodkiewką, szparagami (…)

Składniki

  • 200g młodych ziemniaków,
  • 4 rzodkiewki,
  • 4 zielone szparagi,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Ziemniaki wyszoruj i gotuj w łupinach w lekko osolonej wodzie. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i dodaj do garnka z ziemniakami na ostatnie 2-3 minuty. Wyjmij szparagi i przelej zimną wodą. Ostudzone ziemniaki pokrój na ćwiartki. Szparagi potnij pod skosem na cienkie plasterki. Rzodkiewkę pokrój na ósemki. Ogórki posiekaj na drobną kostkę i przełóż do naczynia do blendowania razem z oliwą. Zmiksuj ogórki. Wyłóż na talerz ziemniaki, posyp je szparagami i rzodkiewką. Wszystko skrop przygotowanym sosem z ogórków kiszonych.

Czytaj też: Dieta cukrzycowa w ciąży

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni