Owsianka z marynowanym burakiem, selerem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi

Owsianka z marynowanym burakiem (…)

Składniki

  • 70g płatków owsianych
  • 1 mały marynowany burak
  • 1/3 łodygi selera naciowego
  • 3 żółte pomidorki koktajlowe
  • łyżka drobnych kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka posiekanej mięty, sól do smaku
Facebook Messenger Twitter E-mail

Przygotowanie

Płatki owsiane ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, starając się ich nie rozgotować. W połowie gotowania dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Buraka wyjmij z zalewy i pokrój na kostkę wedle uznania. Pomidorki pokrój na cienkie plasterki. Gotowe płatki owsiane z selerem wyłóż do głębokiego naczynia, skrop oliwą i posyp świeżą miętą. Rozsyp po całości kawałki buraka, kapary i plasterki pomidorków.

Czytaj też: Co może jeść cukrzyk

Dawid Furmanek

Przepis przygotował
Dawid Furmanek

Pobierz PDF
  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny

Porady specjalistów

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka  
Izabela Nowak - Dietetyk kliniczny

Dieta cukrzycowa – porady dietetyka

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie
Halina Komorowska - Specjalista chorób wewnętrznych

Dieta cukrzycowa – porady, zasady, leczenie

Jadłospis Jadłospis na 7 dni